top of page
Search


"Nuuksio" linoprintin matka inspiraatiosta valmiiksi printiksi oli kaksi vuotta kestävä prosessi. Nimensä mukaisesti inspiraatio tuli Nuuksiosta. Poluissa on jotain joka vetoaa minuun ja pysähdyn monesti ottamaan kuvan polusta, etenkin sellaisesta, joka kaartaa pois näkyvistä.


Piirsin ensin ottamani kuvan pohjalta ruokokynällä mustepiirustuksen. Piirustuksella ei siinä vaiheessa ollut muuta tarkoitusta kuin toimia ruokokynäkokeiluna. Ruokokynän jälki on orgaanisempaa ja luonnosmaisempaa kuin mustepiirrokseni yleensä. Nautin ruokokynällä piirtämisestä, ja piirros eli hetken kehyksissä oman kotini seinällä.Aloitin printin tekemisen maalaamalla harmaan linolevyn mustalla maalilla, koska ajattelin tämän helpottavan prosessia kun alkaisin kaivertaa levyä. Näkisin sitten helposti mistä pitää vielä kaivertaa pois. Linolevyn maalaaminen ennen kaiverrusta on kylläkin yleinen tapa, mutta mitä en tässä vaiheessa huomannut miettiä on, että luonnoksen siirtäminen mustalle pohjalle osoittautuisi lähestulkoon mahdottomaksi. Mitkään kynät eivät meinanneet erottua mustasta pohjasta. Olisin voinut maalata pohjan uudestaan toisella värillä ja yrittää luonnoksen siirtämistä uudelleen, mutta päädyin sittenkin kaivertamaan kuvan silmämääräisesti peilikuvana, levyn vieressä olevaa luonnosta mallina käyttäen. Näin jälkikäteen sanoisin tämän olleen "onni onnettomuudessa" sillä uskon, että tämä teki lopputuloksesta paremman. En koittanut kopioda luonnosta linolevylle tarkalleen, vaan kaiversin kuvan vapaasti. Todennäköisesti kaiverran myös tulevat linoprintit tällä tavalla. Kaiverrus kesti viikon illat ja oli ihanan rauhallinen ja meditatiivinen prosessi.Seuraava haaste ilmeni kun aloin tehdä kuvasta testiprinttejä. Kaiversin levystä niin yksityiskohtaisen, että kuvan siirtäminen paperille käsin painaen osoittautui erittäin hankalaksi. Erityisesti sellaiselle paperille, jolle olin ajatellut painavani printin. Tämän matkan aikana olin muutamaan otteeseen lähellä luopua toivosta, että pääsisin sellaiseen lopputulokseen johon olen tyytyväinen. Tein tusinan testiprinttiä reilun vuoden mittaan ennen kuin löysin sellaisen musteen ja paperin yhdistelmän, että olin tyytyväinen lopputulokseen. Tähän mennessä olin ehkä myös hyväksynyt sen, että käsinpainettu kuva saa näyttää käsinpainetulta ja jokainen vedos saa olla vähän uniikki.
"Nuuksio", edition of 25

linocut print 2022, käsinpainettu japanilaiselle paperille, kuva 15 x 20 cm, paperi 22 x 31 cm

100€
Vedoksia myös Life Art kehystämössä, Fredrikinkatu 20, 00120 HelsinkiPietarinkatu 9:n kivijalassa aukeaa jälleen Taiteiden yönä 17.8. minun akvarelleja, mustepiirroksia ja grafiikkaa, ja Emmi Nummelan öljymaalauksia esittelevä näyttely. Teokset puhuttelevat etenkin Helsingin kantakaupungista ja Ullanlinnasta kiinnostuneita. Maalauksissa näkyy rakkaus omaan kaupunkiin ja sen yksityiskohtiin.


Iltamme saa musiikillista loistoa, kun Marian musiikkikoulun lahjakkaat oppilaat valloittavat esityksillään klo 19.30 eteenpäin.


Lisäksi voit tutustua ainutlaatuiseen vintagekirppikseemme, jossa on myynnissä naisten vintage- ja silkkivaatteita sekä asusteita. Tämä on tilaisuutesi löytää aarteita, jotka henkivät menneiden aikojen eleganssia ja ainutlaatuista tyyliä.


Tervetuloa nauttimaan inspiroivasta illasta Pietarinkatu 9:ssä!

bottom of page